Brdský kondor se nevylíhnul dokonalý...

Na jednu nožičku jakoby mírně kulhal a pírka křídel byla poněkud kratší. Tak by se dal obrazně charakterizovat zrod nového závodu ve středu Čech. Ani den, kdy se klubal na svět nezačínal pěkně. Pravidelní účastníci Krále Šumavy se museli cítit ve svém živlu: Jarní Brdy si nijak nezadaly s podzimní Šumavou. Vytrvalý déšť a studený vítr přivítal ráno 12. června v Litni účastníky 1.ročníku cyklomaratonu Brdský Kondor 99. Na tu bídu jich zas nebylo málo, hned napoprvé jedenadevadesát na startu a dvaaosmdesát v cíli. Pořadatelé z CKKV Praha sice čekali o něco víc, jenže tentokrát je vypekli jejich cyklisté pro které to vlastně pořádali- hobíci jezdící jejich pohárové závody. Těch přijelo opravdu jen pár, rovněž amatéry z UAC by spočítali na prstech jedné ruky. Takže vše zachraňovali cyklisté z Berounska a Moraváci! CKKV Praha nominovali na start jen čtveřici nejlepších, všichni ostatní museli, chtě nechtě v  oranžových vestách s praporky na křižovatky, nebo v  zástěrkách na občerstvovačky. Samozřejmě to zdaleka nestačilo, pomohli rodinní příslušníci, studenti, osvědčení hasiči z Litně, vojáci. Neocenitelný byl přístup lidí z učiliště v Litni, kteří poskytli celý areál pro ubytování a presentaci, po závodě k občerstvení, posezení a vysprchování cyklistů.

Vraťme se však do onoho mokrého, studeného rána. Selháním lidského faktoru se start zdržel o půl hodiny, což v té psotě nebylo nic příjemného. Pak se všechno rozjelo a jelo až do večera. Trasa označená, rizikové křižovatky zajištěné, jen odhaněče zuřivých psů jsme neměli, takže první uprchlík z balíku,E.Ritschl, se musel za Neumětely pořádně opřít do pedálů, aby mu pes nevisel za lýtko. Pak jeli ve dvou, horskou premii na Babě, vypsanou firmou Schauff vyhrál závodník Koš. Sjezdy byly mokré, nebezpečné, naštěstí se nepadalo, jen jeden kotník šel po dojezdu do sádry... Po čase se zformovala vedoucí osmička, na rozcestí kupodivu pět z nich zamířilo vpravo na měkkou trasu (153 km), jen tři na tvrdou (220 km). Měkké po chvíli odpočinku podél Berounky čekalo generální stoupání v Roztokách, tam už osamoceně šlapal znojemský Zavadil, chvilku po něm další Moravák Rychetský, aby se to nepletlo - dál Brňák Majerník s naším Romanem Chládkem. V závěru zkušený veterán Rychetský převálcoval mladšího soupeře a dojel si pro celkové vítězství na krátké trase. Zavadil uhájil prvenství v mladší kategorii.

Tvrdí kondoři mířili na Rakovník, tam je čekala rarita, abychom se vyhnuli složitému průjezdu městem, vedli jsme trasu v klidu přes školní statek (jedna cyklistka když přejížděla rozsypanou otep slámy hořekovala- "to snad není možné, příště pojedeme kravínem!" - ha, zase dobrý fór). V lesích za statkem zbyla na čele již jen dvojice Koš a náš Petr Svoboda. Do Roztok, na generální stoupání museli Křivoklátskem našlapat 66 km a 1000 m výšky navíc oproti měkkým a mladý závodník Koš po občerstvovačce definitivně uniká Svobodovi, aby si přijel pro hlavní trofej vítěze Brdského Kondora. Jen něco přes půlhodinu po něm přijel do cíle vítězný veterán Hanzl, který pro pořádající CKKV doplnil kolekci medailí o chybějící zlato.

Velký obdiv zaslouží H.Ebertová, která zvládla dlouhou trasu hluboko pod 10 hodin, vítězka krátké trasy M.Zetková z Ostravy i druhá M.Fialová.

Při vyhlašování už pražilo sluníčko, díky sponzorům bylo cen (převážně cyklistických) dost, jen málokdo z oslovených cyklopodnikatelů v regionu odmítnul třeba jen malý podíl na cenách. U benzínové pumpy hlavního sponzora a iniciátora akce p.V.Raufera v Litni pak zavládlo vzrušené napětí, když se začaly losovat jeho hlavní ceny - poukázky na pohonné hmoty. Mnohému maratonci se tak zaplatila cesta autem na start.

Pak jsme u pumpy ještě vypili pár žejdlíků, vyslechli nějakou chválu a podporu, ať to nevzdáme a za rok znovu do toho. Místní žasli nad výkonem nejstaršího účastníka F.Štemberka (ročník 39), který si odjel 220km, chvíli poseděl, pokecal a znovu sedl na kolo a odjel dalších třicet k domovu...

Sem tam jsme něco nezvládli, něčemu se přiučili, takže, jestli nám cyklisté i sponzoři zachovají přízeň, příští rok Kondor přiletí už jako statný, dokonalý pták.....

Na to se těší se všemi organizátory CKKV Praha Vl.Konůpka